GALERIA / EXPOZITII SI EVENIMENTE

 

THE ORIGIN OF BOXES | STEFAN RADU CRETU

 

4-17.06.2018 /

Parteneri: UNAgaleria si 418 contemporary art gallery

 

 

CURATOR: Simona Vilau

De unde se trag creaturile construite de Stefan Radu Cretu? Cu ocazia expozitiei curente, misterul va fi descoperit. Parafrazandu-l pe Charles Darwin cu a sa Origine a speciilor, artistul face un fel de arbore genealogic al propriilor inventii.

Ludicul se impleteste cu filosoficul, mecanica cu designul si inventivitatea cu umorul in toata opera artistului, iar creaturile sale se misca, scot sunete si vibreaza cu o dinamica proprie, inconfundabila.

The Origin of Boxes este o expozitie construita ca un mare ansamblu, cu elemente distincte, interconectate. Activitatea prolifica a artistului este dominata de sculpturi, asamblaje si instalatii inspirate din natura si universurile minuscule, dar fascinante, ale insectelor si animalelor, dar nu a ocolit nici teoriile darwiniene ale evolutiei speciilor sau teoriile moderne despre spatiul cosmic. Pare imposibil de tratat in arta un asemenea inventar tematic, deoarece complexitatea teoretica creeaza un labirint mental greu de reprodus intr-o singura imagine sau intr-un singur obiect. Dar Stefan Radu Cretu este ghidat de umor, de un spirit ludic si de un formalism prietenos, dar in acelasi timp aparte, plin de surprize.

Cum recunoastem lucrarile lui Stefan Radu Cretu? Fie ca sunt bi- sau tridimensionale, lucrarile sale sunt volume aerate, interpretari ale unor aparate de zbor sau ale unor insecte sau pasari, au culori puternice si mecanisme in filigran, care se misca sau nu, dar in cele din urma dau impresia de miscare. Foloseste materiale diverse - metal colorat, lemn, rasina, plastic, circuite electrice, fibra de sticla; sunt materiale industriale, ce rezista in conditii atmosferice din cele mai vitrege. Opera lui, deja vasta, a fost prezenta atat in expozitii personale de interior, in galerii, asa cum este si cea curenta, precum si in spatii deschise, pe socluri sau in natura.

Desi lucrarile sale au in continuare trasaturi moderne, amintind de avangardele istorice si constructiile experimentale, aflate la granita dintre sculptura, instalatie si design, prin simplitatea circuitelor electrice si prin componentele cinetice, acolo unde ele inca mai apar, spiritul lor si felul in care sunt realizate sunt contemporane. Se vor isca mereu dezbateri despre cat poate avansa sculptura, daca un astfel de progres este necesar si daca anumite discipline au nevoie, de fapt, de transformari sau poate fi suficienta explorarea continua a aceluiasi teren care este, de fapt, totul?
 
  

 
<< evenimentul urmator     ||     evenimentul precedent >>

 

EXPOZITII UNA GALERIA

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>