GALERIA / EXPOZITII SI EVENIMENTE

 

Prezentare Jaro Varga: Artist cu atitudine_la UNAgaleria

 

24.04.2016 /

Parteneri: Centrul Ceh Bucuresti

 

 

Ideea cercetarii artistice nu este una noua. Inca de la inceputul secolului al XIX-lea, Friedrich Hegel vorbea despre sfarsitul artei, referindu-se la arta care manifesta adevarul, arta imitarii (mimesis). Hegel introduce in arta nevoia de constiinta istorica si de constiinta critica, altfel spus, nevoia de gandire. Drept cercetare artistica, in sensul in care intelegem acest concept astazi, se poate considera scrierea manifestelor avangardiste.

Jaro Varga va discuta in prelegerea sa despre expansiunea artistului in rolul de cercetator artistic. Ne va atrage atentia vorbind despre genealogia cercetarii artistice, pozitia cercetarii artistice in comparatie cu cercetarea stiintifica, posibilitatile si limitele acesteia. Totodata, autorul va prezenta problematica modelului cercetarii universitare si conditionarea cercetarii artistice de catre acest model.

Jaro Varga (*1982, Slovakia) este artist și curator al galeriei MeetFactory din Praga. Intre 2007 și 2015 a fost curator al galeriei HIT din Bratislava. A absolvit studii masterale și doctorale la Academia de Arte din Bratislava. Scopul vizitei este de a cerceta scena vizuala din București și de a cerceta diferențele dintre dezvoltarea artei in Cehia și Romania. Lucrarile sale au fost expuse la at The 8th Floor Gallery in New York (2015), Muzeul de Arta Contemporana din Wroclaw, Polonia (2015), Kunsthalle Košice, Slovacia (2014), Meetfactory in Praga, Cehia (2014), Muzeul de Arta Moderna și Contemporana din Seould, Coreea de Sud (2013), Kunstraum Kreuzberg/Bethanien in Berlin, Germania (2013), Bienala din Praga, Cehia (2013), Centrul de Arta și Urbanism in Berlin, Germania (2013), Galeria Naționala Slovaca in Bratislava, Slovacia (2012), Grazer Kunstverein, Austria (2011), Secession Vienna, Austria (2010) și altele. A curatoriat expozițiile „Mica Varșovie” la MeetFactory, „Revoluție fara mișcare” la Tranzit SK/HIT, „Descoperirea incetinelii I, II” la Tranzit SK, „Despre plictiseala” TABACKA Kulturfabric și altele. Jaro varga locuiește și lucreaza in Praga.
 
 

 
<< evenimentul urmator     ||     evenimentul precedent >>

 

EXPOZITII UNA GALERIA

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>