DEPARTAMENTUL DESIGN /
PREZENTARE

 

 

In urma stradaniilor profesorului arhitect Paul Bortnovschi, in anul 1969 a luat nastere, in cadrul Facultatii de Arte Decorative, sectia de Estetica Formelor Industriale, care pe parcursul anilor se va dezvolta, in conformitate cu necesitatile sociale, pana la formula acuala. Dintre fostii profesori de renume, un loc aparte ii revine lui Ion Bitzan, a carui maniera de lucru a fost marcata de ironia caracteristica neoavangardei, dar şi de o conştientizare şi asumare a dimensiunii culturale a existenţei.

Departamentul de Design asigura atingerea nivelului profesional corespunzator unei viitoare cariere in industrie, in agentii de design sau grafica publicitara. Specializarea este abordata metodic, proprietatile materialelor si tehnicile de prelucrare fiind experimentate de studenti prin realizarea de machete si prototipuri; pe parcursul anilor de studiu acestia isi dezvolta abilitatile de cercetare, sintetizand si aplicand cunostintele in maniera holistica, fiind capabili de creativitate si originalitate in comunicarea ideilor de design. Este studiata relatia particulara a obiectului cu spatiul, utilizatorul sau fabricantul, astfel incat sa raspunda atat parametrilor emotionali si culturali, cat si factorului economic si tehnologic; acest studiu presupune pluridisciplinaritate, echilibru intre educatia umanista, artistica, si cea tehnica.

Dupa 1990 demersul pedagogic are noi tinte si si-a reevaluat critic metodele; in prim plan se afla grupe de probleme majore: analiza obiectului si a semnului grafic prin tehnici si metode de investigare a vizualului; strategia obiectului de design (implicand studiul comparat al culturii vizuale si al arealului tehnico-economic, in vederea identificarii specificului simbolurilor socio-culturale si a retoricii acestora); optimizarea relatiei dintre traditie si inovatie, dintre suportul artistic si cel tehnico-economic, alaturi de alegerea tehnicilor, studiul variantelor si ajustarea lor la imperativul emanciparii culturale si tehnice. In consecinta, infrastructura educationala a fost reabilitata si completata, fiind posibila introducerea de noi discipline, cu scopul flexibilizarii ofertei pedagogice.

In acest moment exista 3 rute principale de studiu: design ambiental, design grafic și design de produs. Disciplinele predate in cadrul orelor de atelier ale catedrei sunt grupate in trei mari categorii: disciplina fundamentala pentru asigurarea unei pregatiri plastice de baza -- studiul facand referire, prin tehnici și metode, practice și teoretice, la analiza și ințelegerea generala a fenomenelor vizuale; discipline premergatoare specializarii; discipline ce asigura specializarea pe rute in cadrul profesiunii (creație de produs industrial și ambient, comunicații vizuale), precum și disciplinele complementare pentru cele doua rute de specializare.

 
 
Cursuri de Pregatire

 
In vederea pregătirii pentru examenul de admitere a celor interesati, Departamentul Design anunta inceperea cursurilor de pregatire, in incinta Departamentului Design, Calea Griviţei nr. 28. Cursurile se vor desfăsura incepand cu data de 8 martie 2014. Acestea vor avea loc in fiecare duminica intre orele 10.00 si 14.00.

 
Profesorii coordonatori sunt:
Conf. univ. dr. Cezar Suteu pentru design de Produs,
Conf. univ. dr. Marina Teodorescu pentru Design Grafic,
Conf. univ. dr. Adrian Kunst pentru Design Ambiental,
Lector univ. dr. Costica Chitea pentru pregătire plastica generala.

 
Pentru inscrieri si mai multe informatii va rugam apelati la nr. de telefon 0728 260 106 sau la adresa de e-mail dinu_dumbravician@unarte.org

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>