DEPARTAMENTUL ISTORIA SI TEORIA ARTEI /
PREZENTARE

 

 

Inca din primii ani de existenta ai invatamantului artistic superior la Bucuresti, a fost resimtita nevoia de a le fi oferite viitorilor artisti o formatie teoretica solida si o cultura plastica generala, tendinta reafirmata cu atat mai mult in urma trecerii Scolii de Belle Arte, in 1931, la statut universitar, cand a dobandit si titulatura de Academia de Arte Frumoase. Incepand cu anul 1950, prin reforma invatamantului artistic superior, in cadrul restructuratului Institut de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” a aparut o sectie speciala de Istoria Artei, care a preluat functiile Catedrei de Istoria Artei din cadrul Universitatii Bucuresti. Aceasta sectie a devenit principalul centru de formare a specialistilor in domeniile istoriografiei, criticii si teoriei de arta, muzeografiei, muzeologiei (si mai tarziu, dupa 1990, al managementului cultural), contribuind totodata la formarea constiintei si a culturii artistice a plasticienilor.

Actualmente este propusa o educatie pluridisciplinara, racordata la innoirile metodologice ale contextului international, in vederea unei dezvoltari complexe si echilibrate a viitorilor specialisti si a bunei lor integrari in cadrul pietei de munca, tinandu-se cont de cerintele contemporaneitatii. Pentru a spori prestigiul academic al departamentului, dar si in vederea atragerii de fonduri extrabugetare, am demarat proiecte de cercetare coordonate de titulari ai catedrei si cuprinzand, in cadrul echipelor de cercetare, masteranzi si doctoranzi.

Specializarile si interesele de cercetare ale membrilor colectivului catedrei acopera un vast areal istoric, de la clasicismul antic la contemporaneitate, abordat prin metode de studiu variate si complementare. Examinarea directa a operelor de arta se imbina cu explorarea noilor tendinte teoretice ale disciplinei. Cursurile predate se structureaza pe cateva directii majore: istoria artei si a culturii in Antichitate si in Evul Mediu, istoria artei romanesti din Antichitatea tarzie pana in contemporaneitate, istoria artei europene din acelasi interval, dezvoltarea teoriei artei din Prerenastere pana in secolul al XX-lea, muzeologia, studiile curatoriale, managementul cultural, estetica si filosofia imaginii. O insistenta aparte este pusa pe asimilarea terminologiei specifice disciplinei in limbi de circulatie internationala, mare parte din bibliografia obligatorie fiind parcursa in original.

Programul de studiu dispune de sase sali de curs, dintre care doua sunt dotate cu aparatura de proiectie. O resursa esentiala o constituie colectia de clisee a Mediatecii, aflata in proces de digitalizare. Programul de studiu detine si o biblioteca a carei amplificare constituie o prioritate a strategiei educationale. In cea mai mare parte, aparatura de digitalizare a imaginilor si de proiectare a acestora a fost achizitionata cu fonduri extrabugetare, in cadrul unor granturi de cercetare.

Membrii titulari sau colaboratori ai colectivului sunt fie personalitati consacrate ale domeniului, fie tineri doctori a caror activitate de cercetare a confirmat o tinuta academica bine consolidata. Doctoranzi ale caror proiecte interfereaza cu structura planului de invatamant sunt in egala masura cooptati pentru activitati de seminar cu studentii ciclului de licenta.

Progamul de studiu organizeaza anual o sesiune de comunicari stiintifice a Facultatii de Istoria si Teoria Artei, in parteneriat cu colegii de la Programul de studiu Conservarea si Restaurarea Operei de Arta. Studentii Programului de studiu au fost implicati in diverse evenimente culturale si artistice, ca voluntari sau membri ai comitetelor de organizare. Trebuie amintite si excursiile de documentare intreprinse de studenti sub coordonarea unor membri ai colectivului Programului de studiu, la obiective de patrimoniu national sau chiar international (studenti din ciclul de licenta pot beneficia pentru aproximativ o saptamana, in cadrul unui parteneriat cu Accademia di Romania, de un stagiu de documentare la Roma).

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>