DEPARTAMENTUL CERAMICA / STICLA / METAL /
PREZENTARE

 

 

Departamentul Ceramica – Sticla – Metal are ca scop formarea de absolventi, artisti specializati in creatia artistica exprimata prin intermediul maselor ceramice, sticlei sau metalului.

Inceputurile departamentului Ceramica – Sticla – Metal ca unitate de sine statatoare se regasesc cu peste 60 de ani in urma cand din Academia de Arte Frumoase s-au desprins facultatile pe care le cunoastem in prezent. Dintre personalitatile care au predat la catedra se remarca profesorul Mac Constantinescu, artist multilateral, de tip renascentist, care cu multa implicare personala si dedicatie stabileste un traseu modern, european marcand toata dezvoltarea ulterioara a departamentului. Profesorii care au contribuit de-a lungul timpului la formarea generatiilor de artisti amintim: Zoe Baicoianu, Dan Parocescu, Dumitru Voicu, Romeo Voinescu, Lucia Ioan, Lucia Neagu, Marcel Brici, Costel Badea, Lazar Florian Alexie, Nicolae Adam, Dan Popovici. In prezent in cadrul departamentului lucreaza un colectiv de profesori si tehnicieni specializati care prin activitatea lor artistica si didactica isi aduc aportul la formarea tinerilor.

Departamentul Ceramica – Sticla – Metal are in componenta bazei materiale sali de atelier pentru activitatile educationale fundamentale si o serie de laboratoare specializate pentru cele trei direcţii: sala de pregatire mase ceramice, sala pentru turnari ipsos, sala transpunere ceramica, sala ardere ceramica, laborator de tehnologie ceramica, atelier de topire si prelucrare sticla la cald, atelier de gravura sticla, atelier de bijuterie, atelier de prelucrare as ,metalului, sala de computere, care asigura necesarul de activitati specifice pentru cele trei specializari ceramica, sticla si metal. Din dotarea departamentului amintim: trei cuptoare de ardere ceramica, un cuptor de termoformare sticla, cuptor pentru topit sticla, cuptoare de recoacere, precum si utilaje necesare prelucrarii materialelor ceramice, sticlei si metalului.

Planul de invatamant al departamentului CSM este structurat pe cele trei specializari care au scopul de a dezvolta calitati si cunostinte necesare formarii unei educatii artistice in domeniul ceramicii, sticlei si al metalului. Disciplinele sunt configurate pentru ciclul de licenta – 3 ani si studii masterale – 2 ani. Programul de studiu urmareste prin disciplinele formative dezvoltarea aptitudinilor artistice şi gasirea de modalităţi de cercetare artistică specifice domeniuluir de specializare.. Cautarile sunt orientate pe studiul formelor utilitare precum si a formelor artistice ambientale, astfel studenţii avand posibilitatea de a opta pentru o anumită directie în formarea lor. Programele de studiu sunt adaptate la cerintele societatii moderne avand deschidere catre tendintele artistice actuale. Ca dovada a acestui fapt absolventii nostrii se regasesc in manifestarile artistice interne si internationale aducandu-si aportul la inscrierea artei romanesti in contextul artistic european.

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>