DEPARTAMENTUL TEXTILE /
PREZENTARE

 

 

Baza actualului departament a constituit-o infiintarea in cadrul scolii de Arte Frumoase din Bucuresti a atelierelor de tesatorie si broderie artistica. Dupa incheierea celui de-al II-lea Razboi Mondial, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” se extinde cu o sectie puternica orientata spre artele textile. Ulterioara dezvoltare a industriei textile solicita aparitia unui puternic corp de creatie atat pentru contextura, cat si pentru imprimerie. In acest context a intervenit numirea graficienei Maria Pana-Buescu in calitate de coordonator la specialitatea imprimerie cu site serigrafice; personalitatea sa artistica si talentul ei pedagogic au marcat generatii de absolventi. In acelasi timp, la specialitatea tesaturi,Titina Calugaru a predat cursul de tapiserie, avand drept colaboratori de marca pe artistul muralist Stefan Constantinescu si pe sculptorul-ceramist Mac Constantinescu. O adevarata emulatie in domeniul tapiseriei a aparut odata cu primele generatii de artisti-absolventi in deceniul 1955-1965. Pana in anii ‘70 s-a creat o generatie puternica de tapiseri, iar in anii ’80 si ’90 tapiseria are in Romania foarte multi adepti, absolventi de studii universitare. Specializarea arte textile a dezvoltat doua directii bazate pe tehnologii distincte: tapiserie-contexturi si imprimerie textila. Printre profesorii care s-au dedicat domeniului arte textile se numara: Emilia Niculescu Petrovici, Ileana Balota, Leontina Mailatescu, Ecaterina Teodorescu, Maria Mihalache-Blendea, Teodora Moisescu-Stendl, Florica Vasilescu, Irina Stanga, Radu Avram, Lucia Pepenaru, Olga Birman Sabau. Astazi, dintr-o forma de arta decorativa, arta textila a devenit un mijloc de exprimare compatibil spiritului contemporan, care raspunde necesitatilor de articulare si conceptualizare. In ultimele decenii, am asistat la transformarea materiei textile dintr-un suport purtator de mesaj plastic in substanta plastica in sine. In consecinta, programul de studii Arte textile-Design textil trece printr-un proces de corelare cu piata muncii, existand totodata posibilitatea de a introduce in programa noutatile aparute in modalitatea de proiectare, in utilizarea noilor materiale si utilizarea tehnologiei digitale de transpunere.

Ne reprezinta istoricul specializarii noastre, seriozitatea si corectitudinea corpului didactic alcatuit din artisti profesionisti in domeniu, buna reputatie si succesul profesional al absolventilor nostri. Consideram ca studiul individual al studentului si efortul educational al profesorului cu fiecare student in parte este esential in formarea corecta, personalizata a viitorilor profesionisti.

Ciclul de Licenta ofera cunostinte generale si abilitati in domeniul artei si designului textil: artele textile ca exprimare artistica (fiber art, obiect, instalatie) in mediu textil; designul textil pentru colectii de decor pentru interior; designul textil pentru colectii vestimentare (tesaturi sau imprimeuri). Ciclul de Master in arte textile ambientale ofera posibilitatea studentilor sa aprofundeze un proiect propus, cu accent pe: creativitate, contributie personala originala, investigare, interpretare si experiment novator. Exista posibilitatea accesarii programului de doctorat profesional, ultima etapa in dezvoltarea unei personalitati artistice autentice.

Activitatea noastra se desfasoara in spatii/ateliere de studiu si proiectare, spatii tehnologice-laboratoare de transpunere in mediu textil a creatiilor, experimentelor si temelor de cercetare aplicativa din activitatea educationala (imprimerie textila, tapiserie-contexturi si prelucrarea imaginii pe calculator), o biblioteca de specialitate (peste 250 de titluri de referinta in domeniu, periodice).

 

NOUTATI / EVENIMENTE

 

 

<< inainte          ||          inapoi >>